fbpx
23 septembrie 2020

Manifest de urgență climatică pentru sănătatea cetățenilor și a mediului, în atenția Primăriei Municipiului București și celorlate orașe din România

La nivel național, România este în procedură de infringment pentru calitatea aerului și pentru gradul redus de reciclare a deșeurilor municipale.

La nivel modial, suntem în stare de criză climatică și ecologică, cu efecte vizibile dezastruoase și asupra României: degradarea și desertificarea terenurilor, fenomene natuale extreme, inundații, secetă istorică, etc.

Criza climatică și ecologică, accelerată de activitatea umană, economică și industrială, poate adânci actuala criză sanitară și care poate declanșa alte pandemii.

Peste jumătate din populația României trăiește la orașe și tendința de migrare a populației din rural în urban se va păstra în continuare.

În situația actuală, asociația ViitorPlus recomandă primarilor din Bucureștiului și din România, necesitatea de a recunoaște public, de a declara oficial și de a decreta Stare de Urgență Climatică și implementarea măsurilor de conservare, de înverzire, de reducerea amprentei de carbon a orașelor, cu efecte benefice economice și sociale.

În plină desfășurare a campaniilor și a dezbaterilor pentru alegerilor locale, asociația ViitorPlus propune un set de măsuri concrete, sustenabile, pentru a fi adoptate de Primăria Municipiului București, dar și de celelate primării din România.

Aceste măsuri vor conduce pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, la combaterea chimbărilor climatice, cu accent pe relansarea economică circulară, echitabilă și o creștere a calității vieții în orașe, într-un mediu sănătos.

Iată cele 10 domenii mari vizate. Lista completă cu propunerile concrete de măsuri și proiecte, pe fiecare domeniu, pentru a face Bucureștiul un oraș verde, curat și funcțional poate fi accesată aici .

  1. Educație și informare pentru mediu, colectare separată pentru reciclare
  2. Prevenție generare deșeuri, implementarea infrastructurii și programelor reale de colectare separată a deșeurilor pentru reciclare și compostare
  3. Rezolvarea unor probleme sociale și de mediu prin susținerea sectorului non-profit inovator
  4. Paduri, perdele forestiere, parcuri, zone protejate și spații verzi
  5. Transportul public și alternativ, descurajarea traficului auto, incurajarea deplasarii alternative ca pieton / bicicleta / trotineta / role / board
  6. Construcții verzi
  7. Infrastructură modernă, verde și Digitalizare:
  8. Monitorizarea calității aerului / apei / solului:
  9. Aplicarea legilor, intensificarea controalelor, acordarea de avertismente publice și a amenzilor:
  10. Consultarea permanentă cu ONG-urile cu experiență, specializate pe fiecare domeniu – mediu, social, cultură, educație, sănătate – prin organizarea unor grupuri de lucru și dezbateri transparente lunare, cu scopul de a pune în discuție situații care au nevoie de soluții propuse și validate de experți, dar și pentru discutarea unor proiecte de dezvoltare și transformare a orașelor.

Cu echipe competente și profesioniste în primării, cu voință administrativă pentru a face un salt evolutiv urban și mai ales prin implicarea organizațiilor non-guvernamentale cu experiență, toate aceste măsuri pot fi implementate în mai puțin de 4 ani.

Cetățenii vor simți și vor înțelege că binele comun, pe termen lung, într-o aglomerare urbană, necesită proiecte noi, inovative, nevoia de a ieși din zona de confort, efort colectiv și individual pentru a ne schimba obiceiurile și stilul de viață, cu efecte benefice asupra sănătății, a mediului și a stării noastre de bine.

Despre ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă

ViitorPlus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: „Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”. www.viitorplus.ro

 

Surse, Referințe:

www.viitorplus.ro

www.ecoprovocarea.ro

www.scoliverzi.ro

www.hartareciclarii.ro ,https://localizare.hartareciclarii.ro/

www.recicleta.ro

https://www.viitorplus.ro/bcp-project/adopta-un-copac/

www.atelieruldepanza.ro , https://tinyurl.com/yyna4mos

https://mediucurat.ro/

https://mailchi.mp/11e8bbf66519/vot-pentru-un-aer-curat-i-pentru-sntatea-populaiei-6447732?e=49c784e902

Green Report – Afaceri, legislatie si educatie pentru un mediu curat

https://www.reconect.ro/

https://gradinescu.ro/

www.optar.ro

https://www.youtube.com/c/bucharestbiketraffic

 

Harvard Studies on long-term exposure to air pollution and COVID-19 mortality

Romanian Health Observatory: Clasamentul eficienței împotriva poluării – focus pe cele mai mari 10 orașe din Romania

Climate Action Tracker: Insufficient commitments towards climate emergency

Leave your comment Submit your comments now