Situatia deosebită din România din ultima perioadă, în special informațiile legate de echipamentele insuficiente pentru personalul medical, dar și lipsa măștilor de protecție care ar putea ajuta grupurile vulnerabile, ne-au determinat săptămâna trecută să începem să producem în Atelierul de pânză 1.000 de măști reutilizabile din bumbac. Cele 1.000 de măști urmau să fie donate către mai multe persoane din grupuri vulnerabile, cu diferite probleme de sănătate, pensionarilor sau personalului medical, la solicitarea acestora.
Măștile despre care vă povestim sunt confecționate din bumbac 100%, reutilizabile (se pot steriliza prin fierbere, înainte de prima folosire, apoi iar spălate, sterilizate și reutilizate). Aceste produse nu sunt omologate și nu pot fi utilizate ca sistem de protecție în prima linie, pentru persoane care intră în contact direct cu bolnavii de coronavirus, însă sunt utile pentru persoanele care își doresc să (se) protejeze. Se sterilizează prin fierbere timp de 5 minute și se recomandă să fie schimbate după ce se umezesc. Pentru protecție suplimentară, cei care doresc, pot dubla masca pe interior cu un servețel de unică folosință sau tifon.
Opiniile legate de utilizarea măștilor realizate din textile sunt împărțite. Pe de o parte, există persoane care afirmă că nu recomandă utilizarea acestora, iar pe de altă parte, există numeroși specialiști care nu exclud posibilitatea purtării unui astfel de echipament în situația în care nu există alte posibilități. Într-un articol publicat recent în ziarul Adevărul, șeful secției (Dr. Virgil Musta) de la spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, ne încurajează pe toți să purtăm măști: „Purtaţi mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede). Dar trebuie să ştiţi că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important şi acest lucru pentru că nu ştim care suntem contaminaţi şi care nu. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosinţă, adică puteţi să o purtaţi maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateţi sau o umeziţi, trebuie să o schimbaţi. [..] Dacă nu se găsesc măşti, puteţi improviza. Puneţi în faţa gurii şi nasului (pe care trebuie să le acoperiţi pentru ca protecţia să fie eficientă) un şal, fular, guler de schi, baticuri etc. Şi nu le purtaţi tot timpul, ci doar când sunteţi într-o zonă în care există posibilitatea să transmiteţi sau să primiţi virusul. Când ajungeţi acasă spălaţi masca improvizată, iar dacă puteţi, ar fi ideal să o fierbeţi şi să o călcaţi la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveţi această posibilitate, folosiţi mai multe maşti improvizate şi lăsaţi masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care viruşii pot muri”. Tot articolul este disponibil accesând următorul link: https://bit.ly/2UlFblS.
De asemenea, dintr-un studiu realizat luna aceasta de Smart Air (întreprindere socială care combate poluarea aerului prin furnizarea de purificatoare), reiese faptul că o mască de tipul DIY (do it yourself), poate capta 50% dintre particulele din aer, față de o mască chirurgicală care poate capta 80% dintre particule (tot articolul este disponibil aici: https://bit.ly/2JdchhL).
Ne bucurăm că până astăzi am reușit să donăm în total 1.460 de măști către spitale și persoane vulnerabile. Le mulțumim pe această cale tuturor celor care și-au dorit să se implice și ne-au susținut financiar astfel încât să putem crește numărul bucăților pe care le-am donat.
În atelier se lucrează la foc continuu. Nevoie există în continuare și multe spitale/centre ne contactează chiar și acum. Dacă vă doriți să vă implicați, puteți să ne susțineți în continuare prin donaţii direct în contul asociației Viitorplus sau, (pentru companii), ne puteţi face o sponsorizare.
Cont Lei: RO68INGB 0000 9999 0238 0164, ING – Sucursala Ștefan cel Mare – Polonă
https://www.viitorplus.ro/20sponsorizare/
De asemenea, dacă aveți nevoie de măști pentru proprii angajați, pentru clienți sau dacă, pur și simplu, vreți să vă implicați alături de noi în efortul de a susține categoriile aflate în dificultate în aceste momente, vă invităm să vă alăturați acestui demers și să discutăm despre cum putem ajuta împreună.
DATE DE CONTACT:
contact@atelieruldepanza.ro
0735.215.451