Sărbătoarea Crăciunului este despre conectare, despre apropierea de cei dragi, dar și de cei aflați în nevoie. Cadourile Bine Primit ne conectează cu cei care le primesc, dar și cu cei care le fac și cu natura. Programul Bine Primit aduce la un loc produse făcute de antreprenori sociali, Unități Protejate Autorizate, ONG-uri și mici meșteșugari.
Fiecare dintre ei vine cu o poveste unică și cu o misiune ambițioasă, iar împreună au un obiectiv clar: susținerea persoanelor aflate în situații vulnerabile. Această cooperare dintre asociații susține peste 82 de angajați și beneficiari care se luptă zilnic cu inegalități, greutăți și riscuri.
Un exemplu de astfel de actor social este Atelierul de Pânză, un program al asociației Viitor Plus. Din 2009, această Unitate Protejată Autorizată se dedică confecționării de alternative sustenabile la pungile de plastic și creează produse din materiale eco-friendly. Aceste obiecte sunt realizate de o echipă din care fac parte 18 persoane cu dizabilități.
În Atelierul de Pânză îl găsim și pe Traian, unul dintre angajații cu dizabilități care lucrează în hala plină de mașini de cusut și resturi textile. În 2019 a suferit un infarct miocardic și stop cardiac.
„Veneam cu soția de la cumpărături și am simțit ceva în neregulă. M-am așezat pe bancă și i-am spus soției că îmi e rău. M-a întrebat alarmată ce am pățit, am dat ochii peste cap și atât îmi amintesc”. Traian a stat în comă o săptămână, iar medicii i-au transmis soției să se pregătească de ce e mai rău.
„Unii zic că a fost noroc, dar eu nu cred. Când am căzut și soția țipa după ajutor, iar oamenii treceau pe lângă mine dezgustați, crezând că sunt beat, a venit un tânăr care m-a resuscitat. Am aflat mai târziu că în ziua aceea nu-i pornisem mașina și a fost nevoie să plece spre tramvai, unde m-a găsit pe mine.”
După comă, intervenții și un concediu medical de un an, Traian a început să-și caute un loc de muncă, însă companiile nu voiau să-și asume riscul său medical. Așa a ajuns în martie 2021 la Atelierul de Pânză, unde s-a angajat croitor printre alte 20 de doamne la mesele de cusut.
Traian se bucură de a doua șansă primită la viață, după multe provocări. Iar prin greutăți asemănătoare trec peste 800.000 de persoane cu dizabilități, adulți și copii, din România. Deși peste jumătate din ei sunt apți de muncă, rata de angajare în România în rândul persoanelor cu dizabilități este de doar 7,3%. Media europeană se situează la 35-40%.
Atelierul de Pânză și Recicleta, programe ale Viitor Plus și întreprinderi sociale cu peste 50% angajați cu dizabilități, sunt unele dintre locurile în care acestor persoane li se dă o a doua șansă.
CUM S-A NĂSCUT BINE PRIMIT?
În 2014, Doris Stroiescu era managerul programului Atelierul de Pânză și participa la un curs dedicat colaborării dintre ONG-uri.
Reprezentanții organizațiilor și-au dat seama atunci, discutând între ei, că toți au aceleași obiective, dar resurse finite. Doris a avut o idee: să adune toate acele ONG-uri și Unități Protejate Autorizate care comercializau produse cu un scop comun.
„Fiecare are în spate altă misiune”, spune ea. „Vânzând produse, ei cresc capacitatea organizației. Pot să ofere sprijin mai multor persoane.”
Au început fără să aibă un nume, dar aveau publicul stabilit: companiile și corporațiile. Nu puteau să se ocupe de comenzi mici, individuale, din lipsă de personal.
În 2021, cu ajutorul unei finanțări, proiectul a devenit unul permanent, cu site propriu. Atunci s-a ales și numele Bine Primit, reprezentativ pentru inițiativă: cadouri sustenabile, cu însemnătate, care nu aduc bucurie doar clienților, ci și inițiativelor care le confecționează.
DIN CE SUNT COMPUSE CADOURILE BINE PRIMIT?
Produsele de pe site-ul Bine Primit, care ajung în cadourile pentru companii, vin de la ONG-uri și UPA – unități protejate autorizate, unde persoanele cu dizabilități angajate reprezintă cel puțin 30% din numărul total al angajaților.
Cum ar fi OilRight, o întreprinderea socială din Timișoara care colectează uleiul alimentar uzat și îl transformă în lumânări ecologice, non-toxice. Organizația sprijină 20 de persoane cu dizabilități din comunitatea locală. Sau Ophori, din Brașov, un laborator de produse cosmetice îngrijit în întregime de persoanele cu dizabilități.
Pe partea de dulciuri, Brutăria MamaPan creează locuri de muncă pentru femeile din grupuri vulnerabile, în special mamele singure sau cu mai mult de doi copii, cât și femeile cu situații dificile de viață. Și tot în domeniul brutăriilor, Concordia sprijină persoanele din medii defavorizate și victimele sărăciei extreme.
Obiectele artistice din pachete sunt făcute de Fundația Inimă de Copil din Galați, inițiativă care susține tinerii cu dizabilități sau familiile aflate în dificultate.
Remesh transformă panourile publicitare, bannerele și mesh-urile de pe clădiri în genți, sacoșe și alte accesorii. Parte din organizația Ateliere Fără Frontiere, Remesh susține reintegrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.
În total, prin cele 16 entități partenere în Bine Primit – unități protejate autorizate, ateliere ale unor ONG-uri sau mici meșteșugari –, beneficiază de suport 82 de persoane aflate în situații de risc.
CADOURI RESPONSABILE
Pe Doris o umple de energie când vede eforturi pentru crearea de locuri de muncă, pentru integrarea persoanelor cu dizabilități, discriminate, cu risc de excluziune socială. Ea gândește pachetele cu produse, concepe catalogul de oferte și răspândește vestea înainte de sărbători.
“E nevoie de mai mult de un gest punctual de bunăvoință ca să influențezi în bine soarta unui om”, spune Doris cu referire la donațiile ocazionale. „E nevoie de suport permanent și concret pe o perioadă mai lungă de timp, de preferat acompaniat de sprijin psihologic de specialitate”, spune Doris. „Pentru că suntem înconjurați de prejudecăți învățate într-un sistem educațional închis și o societate conservatoare care valorizează doar ceea ce se încadrează în normă și că învățăm încă să ne regăsim simțul comunității (pierdut după 50 de ani de comunism)”.
Programul Bine Primit nu aduce doar cadouri, ci și o componentă educațională – îi învață pe oameni să aleagă responsabil darurile. Cadourile sustenabile nu se rezumă doar la lipsa ambalajului de plastic sau la alegerea unui brand „bio”. Conștientizarea impactului asupra mediului pe care un obiect îl are este un prim pas spre alegeri sustenabile.
„Îi face pe oameni să-și pună întrebări. Atunci când îți pui întrebări, începi să iei niște decizii informate și nu mai ești doar un consumator”, spune ea. „Cheia e să reducem consumul și să consumăm responsabil, cât ne trebuie”.
„Cred cu tărie că fiecare dintre noi poate să modeleze lumea în care trăim”, este motto-ul ei pe Linkedin. „Fiecare poate să aibă o contribuție pozitivă. Tot ce trebuie să facem este să ne urmăm visurile”, încurajează Doris Stroiescu, Managerul programului Bine Primit.
Un articol de Oana Racheleanu și Carmen Demir
Oana Racheleanu este jurnalistă de 15 ani și îi place să scrie despre oameni care mișcă lumea. A semnat până acum aproape 60 de portrete ale profesorilor altfel, care caută metode prin care să aducă elevii mai aproape de școală, dar și portrete ale antreprenorilor cu afaceri sustenabile, ale artizanilor sau ale cercetătorilor.
Carmen Demir este Comunicatoare Viitor Plus, pasionată de sustenabilitate, povești și educație pentru mediu.