Raport anual 2023
2023 a fost anul în care ne-am dedicat educației pentru mediu și în care ne-am dezvoltat toate programele
Raport anual 2021
2021 a însemnat pentru Viitor Plus al 15-lea an de existență. Îți mulțumim că ne-ai fost alături! Iată rezultatele noastre din 2021
Raport anual 2020
2020 a fost, ca pentru toată planeta, un an de adaptare la noua criza sanitară. Ce ne bucură este că ne-am adaptat cu toții astfel încât să nu lăsăm protecția mediului pe un plan secund, pentru că trăim ani critici pentru planeta noastră.
Raport anual 2019
Chiar dacă în programele Viitor Plus, RECICLAREA ocupă un loc fruntaș, comunicăm importanța unui comportament bazat, în primul rând, pe REDUCEREA consumului și pe REUTILIZAREA produsului, înainte de a fi pus la reciclare sau aruncat. În acest moment, reciclarea este o soluție doar pentru un număr limitat de produse. Pe termen mediu și lung este nevoie o economie care să țină cont de faptul că resursele naturale sunt limitate, iar impactul activității umane afectează și dezechilibrează mediul înconjurător și capacitatea de refacere a echilibrului natural și eco-sistemelor.
Dacă reușim să schimbăm paradigma în care trăim și înțelegem că orice deșeu, vizibil sau invizibil, reprezintă de fapt risipa, care afectează atât de tare sănătatea planetei și a noastră, atunci vom reuși să facem primul pas spre o viață cu adevărat sustenabilă. Natura are toate răspunsurile, dacă ne permitem să o observăm mai mult, să îi copiem procesele auto-suficiente, să punem știința și tehologia cu adevărat în slujba unei bunăstări universale, a unui viitor cu plus.
Gabriela Iordan, Membru în Consiliul Director Viitor Plus | Comunicare si client service RECICLETA
Raport anual 2018
Puteti vedea în acest raport anual cum proiectele Viitor Plus susțin prioritățile Națiunilor Unite cu privire la dezvoltarea durabilă definite în 2015 (“Sustainable Development Goals”), care ne ajută să transformăm într-o direcție pozitivă lumea în care trăim.
În același timp avem nevoie de soluții locale, nu doar de o viziune globală. Aici Viitor Plus continuă să demonstreze o bogată creativitate în abordarea problemelor de mediu din România, prin idei care își dovedesc rezistența în fața testului timpului. Vorbim de proiecte precum “Recicleta” sau “Atelierul de Pânză”, […] “Adoptă un copac!”, “Eco Provocarea”, […] “Harta Reciclării”, “Biroul Eco” sau “Bigăr – Amenajare eco-turistică”.
Vă invităm să descoperiți în acest raport anual mai multe informații despre toate aceste inițiative!
Georgeta Chirana, Consulting Partner Human Invest, Membru în Consiliul Director Viitor Plus.
Raport anual 2017
În Viitor Plus ne-am preocupat de acest domeniu încă de la înființare, prin demersurile educaționale diverse adresate tinerilor în special, dar și adulților. Am încurajat reutilizarea și reciclarea prin competiții între școli în “Eco Provocarea”, am arătat populației unde găsește puncte de colectare pentru toate materialele reciclabile în www.hartareciclarii.ro, am oferit consultanță companiilor care au vrut să implementeze sisteme funcționale de colectare selectivă cu ajutorul angajaților în Biroul Eco, am cusut sacoșe de pânză din bumbac sau deșeuri textile ca să înlocuim utilizarea pungilor de plastic, iar în București am implementat un sistem de colectare a cantităților mici de reciclabile de la populație și firme bazat pe transport nepoluant, care sperăm să inspire cât mai multe administrații publice din România – RECICLETA. În paginile care urmează, puteți citi din rezultatele ultimului an de muncă în acest domeniu, cât și despre alte povești de succes care există în România și care se pot extinde doar printr-o asumare colectivă de responsabilitate în acest domeniu. RRReușim împreună!” – Teia Ciulacu, Președinte Viitor Plus
Raport anual 2016
“Ne-am oprit în 2007 la tema împăduririlor, am continuat apoi cu reciclarea, consumul sustenabil, energia regenerabilă și am integrat în toate proiectele posibile componenta educației pentru mediu. Toate se regăsesc și astăzi în activitatea pe care o desfășurăm pentru că schimbările necesare în aceste domenii sunt ample și de lungă durată. Am reușit în anii care au trecut să dezvoltăm modele de proiecte sau întreprinderi sociale premiate la nivel național și european, să creștem numărul de beneficiari și impactul dorit. […]Realitățile cu care ne confruntăm sunt dure iar o organizație care să facă o diferență în bine este greu de menținut și dezvoltat. Ne alimentează însă multa seriozitate, responsabilitate, munca asiduuă și pasiunea pentru visele noastre. Le mulțumesc tuturor celor care au crezut și au ajutat ca Viitor Plus să ajungă aici și să continue acest drum.” – Teia Marina Ciulacu, Președinte Viitor Plus.
Raport anual 2015
“În momentul în care citiți acest Raport, Viitor Plus a împlinit deja 10 ani. A trecut, deci, mai mult de un deceniu de când am primit înregistrarea oficială ca organizație, pe 26 aprilie 2006.
Au fost 10 ani de muncă asiduă pentru a realiza ceea ce a început ca un vis: să punem în practică modelul dezvoltării durabile, să trăim într-o lume mai bună. […]
Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să transformăm ideile în lucruri palpabile.
Mulțumim că visăm împreună și reușim împreună! Să ne și bucurăm împreună!” – Mircea Ilie, Vicepreședinte Viitor Plus
Raport anual 2014
„În Viitor Plus ne-am pus la treabă de când am înființat asociația. Educația pentru mediu și dezvoltare durabilă au fost atât o preocupare transversală în toate activitățile realizate, cât și un demers distinct concretizat în proiecte dedicate. Tema raportului anual 2014 este educația pentru că a fost nevoie de timp să punem câteva baze și să putem arăta rezultatele.
Te invit să citești detaliile acestor inițiative și să fii alături de Viitor Plus în demersurile sale de a educa oamenii în spiritul grijei față de natură! ” – Teia Gavrilescu, Președinte Viitor Plus
Raport anual 2013
„A fost pentru prima oară dificil să scriu acest editorial, probabil pentru că tema principală pe care o abordăm în acest an este „stilul de viaţă sănătos”, o provocare a omului „modern”. Eu cred ca sunt 2 componente ale acestui concept: una legată de sănătatea interioară, a sufletului, o descoperire a propriului eu, definire a valorilor şi viziunii de viaţă, trăirea lor în armonie cu cei din jur şi alta legată de sănătatea exterioară, fizică. Pe prima simt că o trăiesc intens în fiecare zi, de mulţi ani, în special 8 ani de Viitor Plus care mi-au adus multa împlinire, sentiment pe care cred că îl au toţi cei care construiesc această organizaţie. Sănătatea exterioară este parcă o luptă mai complexă şi mai grea, fiind influenţată atât de obiceiurile noastre zilnice, cât şi de alimentaţie şi condiţiile de mediu în care trăim.
Învăţăm prea puţin la şcoală despre importanţa exerciţiului fizic, a meselor regulate, dieta echilibrată, impactul fast-foodului, despre inamicii invizibili ascunşi în alimente – chimicale, E-uri, hormoni, iar în jurul nostru aerul este din ce în ce mai poluat, deşeurile abandonate ne otrăvesc apele, chiar şi hainele care le purtăm ne pot dăuna. Ce am început să fac de câţiva ani încoace este să ma documentez mai mult, să citesc etichetele produselor înainte să cumpăr, să aloc o parte mai mare din buget pentru produse ecologice, să reduc consumul şi deşeurile pe care le las în urmă, să fac mai multe activităţi fizice. Şi mereu simt că e mult drum de străbătut în direcţia asta, iar Viitor Plus ajută prin iniţiativele sale oamenii care-l străbat… de la Harta Reciclării prin care aflăm unde putem colecta selectiv orice deşeu, la sacoşele noastre produse din materiale naturale, la tinerii educaţi în tabere, până la evenimentele sportive de masa pe care le organizăm sau susţinem. Despre toate puteti afla în următoarele pagini – activităţi desfăsurate, rezultate obţinute imediat, dar şi impactul, sperăm noi, pe termen lung.
Schimbările nu vin niciodată uşor, câteodată ne trezim printr-un şoc dureros, altădată prin accesul la informaţii care ne „luminează”, însă este important să nu uităm că fără sănătate nu putem trăi o viaţă de calitate şi să ne realizăm visele, aşadar sperăm să vă inspire şi viziunea Viitor Plus – „Investim în ceea ce lăsăm în urma noastră!”
Teia Gavrilescu – Preşedinte Viitor Plus
Raport anual 2012
Teia Gavrilescu, Preşedinte Viitor Plus: „Acum aproape 10 ani, am luat prima dată contact cu tema complexă a schimbărilor climatice. Eram în Amsterdam, la primul meu loc de muncă, într-o corporaţie, şi mă ocupam tocmai de partea de documentare a acestei teme, în contextul în care se analizau variantele pentru a deveni „neutri în carbon”, la nivel internaţional. Zi de zi, am citit studii oficiale, legislaţie, studii de caz, documente Ştiinţifice, am participat la conferinţe, dezbateri, dezvoltări de strategii în acest domeniu. Trecuse un an şi eram compleşită de cantitatea de informaţii şi de gravitatea lor pentru umanitate, pe termen scurt şi mai ales lung. Era aproape dureros să vezi, pe de-o parte, ritmul alert cu care creşteau, în fiecare an, cantităţile de CO2 şi alte gaze cu efect de seră din atmosferă şi, pe partea cealaltă, ritmul lent în care societatea noastră răspundea cu soluţii politice şi practice.
Viitor Plus a luat fiinţă tocmai din această dorinţă de a contribui, în mod practic, în viaţa noastră cotidiană de indivizi, comunităţi sau organizaţii, la transformarea societăţii actuale într-una armonioasă, durabilă. Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai importante provocări pe care le înfruntăm ca umanitate şi unde e nevoie de fiecare dintre noi. ACUM. Am dedicat anul 2012 tragerii unui semnal de alarmă în această direcţie dar mai ales evidenţierii soluţiilor practice integrate în proiectele noastre: de la educaţie la reciclare, împăduriri, utilizare de energie regenerabilă, prin care am reuşit până în prezent să evităm emisia a peste 6800 tone CO2 în atmosferă. O stare de spirit şi acţiune de care va fi nevoie mult timp de acum încolo.”
Raport anual 2011
„La 5 ani de la debutul asociației noastre pe tărâmurile românești ale dezvoltării durabile am parcurs deja primii pași pe o “poteca” nouă, cea a întreprinderilor sociale. Un drum care sperăm să aducă “atenția reflectoarelor” asupra unui concept aflat la început în România.Este puțin cunoscut faptul că legea Asociațiilor și fundațiilor, permite acestora să desfășoare activitate economică, în scopul susținerii activității non-profit, aceasta fiind o modalitate de pornire a unei întreprinderi sociale, care astfel să servească de fapt scopului din statutul ONGului. O altă modalitate, este ca atunci când începi o afacere nouă, să gândești produse/servicii care deservesc un scop social sau de mediu, alături de cel al profitabilității.
În Viitor Plus ne regăsim în prima situație, prin două inițiative începute acum 2 ani de zile, “Recicleta” și “Atelierul de Pânză”, pe care le dorim active permanent, pe termen lung și independente financiar, poate chiar în postura de contributori la alte activități non-profit ale asociației. Pentru noi, o sacoșa de pânză sau un serviciu de colectare pentru reciclare e mai mult decât atât: vrem ca produsul să genereze un consum minim de resurse naturale, un impact negativ minim asupra mediului și să creeze locuri de muncă pentru persoane aflate în dificultate.
Concluzionăm încă un an de activitate Viitor Plus, prin a mulțumi tuturor oamenilor și organizațiilor care prin munca lor, idei, timp, resurse materiale investite, au făcut posibile rezultatele pe care vi le prezentăm acum și de care suntem foarte mândri. Fără voi, totul nu ar fi decât un simplu vis, însă împreună reușim să aducem în realitate bucățică cu bucățică. Vă suntem recunoscători!” , Teia Gavrilescu – Președinte Viitor Plus
Raport anual 2010
Viitor Plus este o asociaţie care s-a bazat încă de la început pe voluntarii săi, ei reprezantând una dintre cele mai importante resurse ale organizaşiei, poate chiar cea mai importantă. De aceea, dedicăm Raportul Anual 2010 voluntarilor implicaţi în activitatea organizaţiei de-a lungul celor 5 ani de existenţă, cărora dorim să le mulţumim pentru energia, timpul şi pasiunea oferite organizaţiei.
Numărul mare de voluntari organizaţionali, peste 60, şi timpul oferit de aceştia în sprijinul organizaţiei, în total peste 5.200 de ore, echivalentul a peste 135.000 euro (dacă timpul lucrat ar fi fost plătit conform salariului mediu pe economie în 2010), au reprezentat unul dintre factorii determinanţi ai creşterii înregistrate de Viitor Plus în 2010.
„Fiecare cifră, fiecare relatare care urmează are în spatele ei, în primul rând, muncă de voluntariat. Ne-am dezvoltat proiectele încetul cu încetul. Primii trei ani au avut la bază în întregime muncă de voluntariat din partea fondatorilor şi apoi a fiecărei persoane care s-a alăturat acestui vis prin muncă şi multă dăruire. În 2008, ne-am permis să angajăm prima persoană, din rândul voluntarilor cei mai pasionaţi. Am mai crescut în timp şi echipa de salariaţi s-a mai mărit, cei mai mulţi venind după luni bune de voluntariat în organizaţie şi job-uri „mai substantiale” lăsate în urmă. Dar când devii angajat, rămâi în continuare şi voluntar. Pentru că pierzi de multe ori noţiunea timpului când ai de organizat plantări şi praşile, colectări de deşeuri pentru reciclare, producţie de sacoşe în atelier, tineri de educat şi implicat în activităţi pentru protecţia mediului, persoane în dificultate de integrat social şi profesional. Cele 8 ore se transformă în 10-12 sau poate chiar mai mult, weekendurile ţi le petreci organizând evenimente şi tot aşa. Singura răsplată suplimentară este ce ai lăsat în urmă ta iar singura „presiune”: cât de mult visezi să schimbi în jurul tău.”, Teia Gavrilescu, Președinte Viitor Plus.
Dorim să mulțumim companiei Antalis pentru sprijinul oferit, pentru al III-lea an consecutiv, prin oferirea hârtiei reciclate necesare tipăririi acestui raport.
Raport anual 2009
„Vă povestim azi cu drag despre un alt an de muncă al organizaţiei noastre, despre încă un set de paşi făcuţi în direcţia idealului nostru: implementarea dezvoltării durabile la nivel de individ, comunităţi şi organizaţii. În 2009, pe lângă eforturile continuate pentru împădurirea terenurilor degradate, am adus în prim plan stilul nostru de viaţă, felul în care producem şi consumăm bunuri, propunând o alternativă sustenabilă prin două proiecte: „Sacoşa de Pânză” şi „RECICLETA”.” – Teia Marina Gavrilescu, Preşedinte Viitor Plus.
Pe parcursul acestui an, rezultatele proiectelor Viitor Plus au înregistrat creşteri, contribuind din ce în ce mai mult la protejarea naturii şi la îmbunătăţirea sferei sociale.
„Adoptă un copac!” a împădurit încă 4 ha de teren agricol degradat în comuna Vâlcelele din jud.Călăraşi, adică un număr de 20.000 de puieţi plantaţi. Pe lângă asta, s-au făcut completări pe o suprafaţă totală de 2 ha, cu 11.800 de puieţi.
În ceea ce priveşte reciclarea, cele două proiecte dedicate acestui domeniu au reuşit să strângă o cantitate considerabilă de deşeuri de hârtie, astfel: „Reciclează pentru copaci!” a colectat 43.309 kg de hârtie, datorită cărora vor fi aduşi la maturitate 157 copaci, iar RECICLETA, 3 tone de deşeuri de hârtie reciclată, salvând de la tăiere 45 de copaci maturi.
În cadrul proiectului „Sacoşa de pânză” au fost produse şi vândute 3.100 de sacoşe din bumbac organic, cu 0 deşeuri rezultate din activitatea de producţie. La realizarea acestora au contribuit 6 persoane aflate în dificultate: 3 cu handicap fizic lucrează la domiciliu, 3 cu nevoi de integrare socio-profesională lucrează în atelier.
Raport anual 2008
Teia Gavrilescu (Catană), Preşedinte Viitor Plus: „Citind acest raport, sperăm să trăiţi alături de noi emoţia primilor paşi, primelor realizări, primelor învăţăminte şi să fiţi inspiraţi de lucruri pe care le putem continua împreună în viitor!
Aveţi în faţă primul raport anual al Viitor Plus. Fiind o organizaţie care se luptă pentru implementarea dezvoltării durabile, este un pas firesc în direcţia transparenţei şi răspunderii pentru acţiunile noastre. Dar ne dorim mai mult decât atât: vrem să fie un mod prietenos de a ne cunoaşte, de a ofta şi spera alături de noi, de a înţelege de ce ne zbatem pentru sustenabilitate.
[…] poate cel mai important domeniu în care am reuşit să avem rezultate şi care o să-l întâlniţi în foarte multe activităţi din 2008 este cel al împăduririlor. A devenit prioritar pe măsură ce am înţeles dimensiunea problemei în România: jumătate din pădurile noastre au dispărut în doar un secol, tăiem în continuare mai mulţi copaci decât plantăm, 20% din fondul agricol reprezintă terenuri degradate, neproductive iar fondurile publice alocate aproape inexistente. Aşa că ne-am apucat de lucru: am pus bazele unui proiect gândit pe termen lung, în care am implicat specialişti şi pe care îl vrem un model demn de urmat şi replicat în alte zone ale ţării, de alte organizaţii.”
Viitor Plus a câştigat premiul cel mare în cadrul concursului „Cele mai Bune Rapoarte Anuale”, la categoria organizatii medii. Concursul, organizat de către Forumul Donatorilor din România, s-a aflat la cea de-a VIII-a ediţie. Anul acesta în competiţie s-au înscris 41 ONG-uri şi 4 companii.